Co si upéct na víkend a ke kávě přes týden? :-)
U nás štrůdl není nikdy špatná volba. Navíc s tímhle výborným domácím těstem se po něm vždy jen zapráší. Recept mám osvědčený od mamky a je rovnou na čtyři kousky. Když už tak už. :-)
Na těsto budeme potřebovat:
600 g hladké mouky
1 jogurt (150g)
2 vejce
1 a půl Hery (375g)
2 lžíce octa
sůl
Náplň:
1 kg jablek
120g cukru (cca 3 polévkové lžíce na 1 šišku)
strouhanku
skořici
vlašské oříšky
Všechny ingredience na těsto si smíchám a ručním šlehačem s metlami na těsto prohnětu aby se mi to hezky propojilo. Potom ještě dohnětu těsto ručně. Jde to krásně, těsto je takové vláčnější a lepivější, tak ještě podle potřeby podsypu moukou.
Potom těsto rozválím do šišky a rozdělím na čtyři části. Z každé části vyválím plát těsta, který popráším strouhankou a poté na něj pokladu nakrájená nebo nastrouhaná jablka. Já chtěla štrůdl víc "rustikální" a šťavnatější, takže jsem jablíčka pokrájela na menší kousky. Ale když strouhám, tak jablka ještě posypu vanilkovým pudinkem aby mi nepouštěli šťávu a nevytekla ven. :-)
Na jablíčka ještě podle chuti přidám cukr (dávám 3 lžíce na šišku a může být i míň) a posypu skořicí. Kdo chce a má o rád, přidá vlašské oříšky a rozinky.
Peču na 180°C cca 25 minut do zlatova. :-)
Taky dělám,je dobrý--ila
OdpovědětVymazatJe to výborná klasika. :-)
Vymazat